Projekt wnętrza Szczecin M60 | Grafitowe mieszkanie

15 / 04 / 2020

Dane dotyczące projektu

Lokacja:Szczecin
Rok:2020
Powierzchnia:60m2
Status

Grafitowe mieszkanie to nowy dom młodej pary utrzymane w tonacji najbliższej Inwestorom – grafitach oraz drewnie.

Dostaliśmy zgodę na urozmaicenie stylistyki zielonym kolorem, który dodajemy do wnętrza jako część wyposażenia stałego oraz ruchomego – rośliny. Pierwszym wyznaniem był sam układ funkcjonalny i zamiana funkcji pięter. Strefa dzienna jest na wyżej kondygnacji, połączony razem z dużym tarasem, który w ciepłe dni może służyć za przedłużenie funkcji – jako zewnętrza jadalnia i miejsce wypoczynku.

Po zmianie układów wytworzyły się nowe pomieszczenia. Jednym z nich, mający dużą rangę jest reprezentatywne wejście – jest dość duże, więc aby zachować dobre proporcje przeciwległa ściana jest pokryta ciemniejszą tapetą z motywem, który łączy się z kolorem drewna oraz pojawia się w elemencie zabudowy części kuchennej. Miał być tez jasny – nie ma tam okna, doświetla tą przestrzeń tylko otwór klatki schodowej. Mamy lekką ławkę – aby nie przytłaczać pomieszczenia, a całe przechowywanie chowa się w dużej zabudowie pod schodami oraz w szafie na wejściu.

Część dzienna to wydzielona ścianką TV strefa salonu – z duża sofą o szer. ok 3m oraz kuchnia z jadalnią. Ważnym elementem było stworzenie zabudowy meblowej lekkiej – dlatego mamy ledy w cokołach dolnych oraz chromowane wykończenie – które pojawia się później w tubie okapu oraz lampach tuby, które od początku wpadły w gust Inwestorom. Na oknach mamy rolety drewniane – aby nie przytłoczyć pomieszczenia materiałem i dodać ciepła z drewna. Zza sofą mamy beton, który bardzo chcieli Inwestorzy, aby pojawił się we wnętrzu.

Klatka schodowa jest jasna oraz minimalistyczna – została doświetlona tez ścianką loftową z kuchni. Zdobią ją lampy tuby. Część wejściową na górze schodów mamy zakończoną lustrem – aby zwiększyć optycznie pomieszczenie, a przed nim stoi duża, chromowana donica z roślinnością.

Sypialnia jest utrzymana w hotelowym charakterze. klimatu spokoju dodaje tapeta z zielonymi akcentami o motywie leśnym. Ten sam motyw został powtórzony w drugim pokoju, który jest aktualnie garderobą oraz miejscem do pracy. Wszędzie powtarzają się materiały, które są używane w całości mieszkania.

Łazienka to połączenie drewna i płytki, utrzymana w ciemniejszej stylistyce. Mamy nietypową umywalkę, aby szafka umywalkowa była jak największa i mogła się połączyć z wanną.

Pozostałe
realizacje

Zrealizuj swój plan
razem z nami

„Szczęście człowieka nie jest uwarunkowane wielkimi sprawami,
ale małymi szczęśliwymi okolicznościami, które mają miejsce na co dzień.”

Meik Wiking Hygge. Klucz do szczęścia

Kontakt

Napisz do nas