Projekt wnętrza M110 | Dom z kontrastem

9 / 10 / 2020

Dane dotyczące projektu

Lokacja:Załom k. Szczecina
Rok:2020
Powierzchnia:110m2
Status

Zapraszamy do wnętrz domu w Załomiu, gdzie jasne drewno spotyka się z antracytem i miedzią. Zobacz jak płynnie przeplatają się te materiały.

Dom wyróżniający się dużymi oknami balkonowymi wychodzącymi na taras oraz podwyższoną wysokością pomieszczeń.
Wysokość pomieszczeń podkreśliliśmy pionowymi podziałami wnętrza ułożonych w sekwencji, przechodzących od holu wejściowego aż po ścianę telewizyjną i ten element był dla nas kluczowy w projektowaniu przestrzeni ścian. Podkreśliliśmy formy pionowe oświetleniem ledowym idącym wzdłuż kominka i przechodzącym w swojej formie na sufit.

Pod względem funkcjonalnym chcieliśmy stworzyć przestrzeń, w której życie rodzinne toczy się wokół przestrzeni salonu i łączy się z przestrzenią tarasu, stąd też blisko niego umieściliśmy obszerny stół jadalniany graniczący z półwyspem. Przestrzeń ta wydziela strefę jadalniano-kuchenną, miejscem gdzie będzie się przebywało najwięcej czasu. Z poziomu półwyspu i stołu jadalnianego wyznaczyliśmy osie widokowe na kominek, który jest narożny i jest dominantą w częsci wypoczynkowej. Celowym zabiegiem było umieszczenie lustra na ścianie telewizyjnej po lewej części, dzięki temu zachowujemy linearny podział oraz dodatkowo utrzymujemy kontakt wzrokowy z osobami siedzącymi na
hokerach przy wyspie.

Pod względem stylistycznym mieszkanie jest utrzymane w tonacji szarości, ocieplone drewnem, i miedzią, która tu była dla nas kluczowym elementem stylistycznym. Odcień wybranego spieku na blat wykazał szczególną tendencję kolorystyczną i pod to dobraliśmy pozostałe materiały, jak kolor kanapy, zasłon i puf. Granat w tej stylistyce przełamuje szarości, zaś tkanina na sofie ma delikatne nitki, które się dopełniają. Łazienka na parterze jest wnętrzem ciemniejszym, zastosowaliśmy najnowszą kolekcję La Faenzy i połączyliśmy z elementami drewna i płytką przypominającą beton, dzięki temu wnętrze mimo elegancji spieku nie popada w styl glamour.

Nieodłącznym elementem jest zieleń, która pozytywnie wpływa na samopoczucie, użyliśmy w tym celu zielone ściany w łazienkach oraz za stołem jadalnianym umieściliśmy rośliny doniczkowe o dużych rozmiarach. Piętro zostało utrzymane w podobnej kolorystyce jak parter. W pokoju sypialnianym i córki użyto szarości, drewna i granaty. W łazience użyto również podobnych materiałów, lecz już imitacja kamienia jest zdecydowanie jaśniejsza, przez co łazienka staje się bardziej przytulna.

Pozostałe
realizacje

Zrealizuj swój plan
razem z nami

„Szczęście człowieka nie jest uwarunkowane wielkimi sprawami,
ale małymi szczęśliwymi okolicznościami, które mają miejsce na co dzień.”

Meik Wiking Hygge. Klucz do szczęścia

Kontakt

Napisz do nas